Chemo en Haarverlies: Een Gids voor Kankerpatiënten.

Chemo en Haarverlies: Een Gids voor Kankerpatiënten.

Beginstadium Chemo en Haarverlies

 • Er is geen weg omheen. Het beheersen van je leven met kanker heeft een groot aantal uitdagingen. Sommige kun je beheersen of beheren, maar andere die kan je niet. Voor veel mensen is het ergste aan een chemotherapie de gedachte om hun haar te verliezen. Het begrijpen van het proces en voorbereiding op haarverlies is de helft van de strijd.
 • Chemotherapie beïnvloedt iedereen anders. Sommige mensen zullen hun haar helemaal verliezen, terwijl anderen alleen het haar zal verdunnen en zelfs sommige patiënten mogelijk geen effecten zien. Het is handig om je voor te bereiden als je ontdekt hoe chemotherapie je kan beïnvloeden. Begin alvast met praten met uw arts of verpleegkundige. Zij hebben de kennis om meer uitleg te geven op haaruitval dit op basis van het voorgeschreven type chemotherapie.

Waarom Chemo Haarverlies veroorzaakt

 • Verschillende kuren chemotherapie leiden meestal tot verschillende mate van haaruitval. De medicijnen voor een chemotherapie zijn ontworpen om de snelle celgroei van kankercellen te vertragen door het DNA van de cellen aan te vallen om groei te verbieden. Omdat chemo medicijnen zijn ontworpen om snel delen van cellen te doden, worden ook andere snelgroeiende cellen in het lichaam (zoals de cellen die haargroei veroorzaken) aangetast.
 • Niet alle chemotherapiën zullen haarverlies veroorzaken, maar andere kunnen in verschillende mate haarverlies wel veroorzaken. Bijvoorbeeld, Methotrexate is bekend om haar verdunnende werking bij sommige patiënten, maar het is zeldzaam dat iemand op dit soort medicijnen volledig haarverlies ervaart. Adiamycine en Taxol kunnen allebei volledig haarverlies op het hoofd veroorzaken, evenals het lichaam en in het gezicht, terwijl Cytoxan en 5-fluorouracil kan leiden tot wisselende mate van haaruitval van minimaal tot significant. Een aanrader om alvast te onthouden is dat je haaruitval eigenlijk betekent, dat je chemotherapie werkt.

Wat te verwachten

 • Zodra u leert dat uw chemotherapie zal leiden tot haaruitval, begin dan alvast met winkelen voor een gepaste pruik, hoofddeksels en sjaals terwijl u nog steeds haren heeft. Geef jezelf genoeg tijd om te winkelen. Als je bereid bent, zal veel van de angst en stress die je krijgt bij het verliezen van je haar verlichten.

Uw haar verliezen

 • De ervaring van haaruitval zal van persoon tot persoon verschillen. Zodra de chemo behandelingen beginnen, zien sommige mensen hun haar geleidelijk verdunnen. Anderen vinden dat hun haar in plukken uitvalt wanneer ze het haar wassen, een bad of douche nemen of bemerken het op een kussen. Sommige patiënten zullen alleen kaalheid op het hoofd ervaren, terwijl anderen gezichtshaar, wenkbrauwen, wimpers en ander lichaamshaar zullen verliezen. De meeste chemopatiënten rapporteren dat hun haar ongeveer 2 tot 4 weken na het starten van de chemo behandeling beginnen te verliezen.
 • Vlak voordat haaruitval begint, rapporteren sommige mensen het gevoel van “jeuk” of “kietelen” op de hoofdhuid. Omdat chemo ervoor zorgt dat je haarfollikels ontstoken raken, kunnen mensen met zeer gevoelige hoofdhuid “hoofdpijn” ervaren. In feite is het door de ontsteking van de haarfollikels waardoor het haar uitvalt. Scheren van je hoofd kunnen deze ongemakken verlichten als ze voor u te ondraaglijk zijn. Deze ongemakken verdwijnen zodra je haar uitvalt.
 • De meeste chemotherapie patiënten vinden dat ze gemoedsrust krijgen door bereid te zijn en proactief te winkelen voor gepaste hoofddoeken en pruiken voordat de haaruitval start. Anderen besluiten pruiken tijdens de dag te dragen en verkiezen eerder sjaals en hoofddoeken voor de nacht. Het maakt niet uit wat je besluit, iets afwisselen voor je hoofd in de avond of buitenshuis op koude dagen zorg dat u bescherming hebt. Ook gezien de bescherming van het zonnetje is van essentieel belang. Het haarverlies proces is zo uniek zoals je bent, dus ga voor dat waarbij je je goed voelt.

Verzorging voor je hoofdhuid

 • Tijdens chemotherapie behandelingen is het belangrijk om uw haar en hoofdhuid met zorg te behandelen. Als u de gelukkig bent om uw haar tijdens chemische behandelingen te behouden, kan het vaak bros, dun en beschadigd raken. Uw hoofdhuid kan ook droog, jeukend en branderig aanvoelen. Bescherm je haar en jezelf door onnodige stress te vermijden. Gebruik een milde shampoo en conditioner, zoals Jon Renau Shampoo, en gebruik warm, maar niet al te warm water bij het wassen van je haar. Doe je haar droog met een zachte handdoek in plaats van het te wringen of draaien. Vermijd chemische behandelingen zoals het kleuren, bleken, permanenten, haardrogers en verwarmde stylingsgereedschappen.

Als je haar uitgevallen is zijn er een paar dingen om in gedachten te houden:

Reinigen van je hoofdhuid

 • Als je je haar kwijt bent, kan je hoofdhuid gevoelig worden. Het is belangrijk om door te gaan met het reinigen van je hoofdhuid met behulp van een zachte conditioner en een milde shampoo, zelfs als het haar is gevallen.
 • Bescherming van je hoofdhuid met een sjaal, hoed of pruik.
 • Zonder je haar zal je hoofdhuid veel gevoeliger zijn voor zonnebrand. Om zonnebrand op de hoofdhuid te voorkomen, dient u altijd een zonnebrandcrème met hoge factor te smeren voor de blootstelling aan de zon. Chemotherapie behandelingen kunnen ook de huid gevoeliger maken voor zonlicht, dus het is vooral belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken voor je uw huid blootgesteld aan zonlicht.
 • Naast het gebruiken van zonnebrandcrème, beschikken sommige van onze hoeden en sjaals over een beschermfilter die recht in de stof is ingebouwd om uw hoofdhuid te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Dit kan een extra bescherming bieden, terwijl ook de zon uit de ogen en buiten het gezicht wordt gehouden.

Opties Hoofdbescherming

 • Veel vrouwen vinden dat zij liever hoofdkleding dragen in plaats van pruiken zoals sjaals petjes en hoeden . Wij bieden naast onze pruiken ook veel leuke sjaals, toffe petjes en mooie hoeden als hoofddeksels om individueel en persoonlijk te ontmoeten bezoek nu de modieuse collectie.

Hoeden

 • Wanneer u een hoed selecteert, kies een die comfortabel is. Onze hoeden zijn speciaal ontworpen voor een comfortabele en veilige pasvorm. Zij zullen een vleiende blik en een volledige dekking geven aan een kaal hoofd. Omdat ze modieus zijn, zullen ze onderscheidbaar zijn in verschijning van de hoeden die u in uw favoriete modemagazine zal zien. Maar ze zullen comfortabel zijn, ze zullen passen, en ze zullen je haarverlies naadloos verbergen. Gestructureerd, zacht, getextureerd, leuk, casual, of iets tussenin … met zoveel hoeden om uit te kiezen, uw opties zijn onbeperkt!

Sjaals

 • Deze veelzijdige hoofdbekleding kan op vele manieren gedragen worden en zijn gemaakt in veel verschillende stoffen. Sommige kankerpatiënten willen (of kunnen) geen sjaal binden, dus voor deze groep bieden wij zowel losse en voorgebonden hoofd sjaal aan. Een sjaal is een elegante optie voor vrouwen die willen experimenteren met verfijnde, vrouwelijke looks in verschillende patronen en kleuren.Turbans & Mutsen
 • Deze categorie is uitgegroeid tot een “ga voor” kankerhoed voor veel vrouwen met haaruitval. Turbans zijn meestal gemaakt van zacht materiaal en geconstrueerd om eruit te zien als stof gewikkeld rond het hoofd. Deze zijn de perfecte keuze voor het dagelijks dragen en kunnen afhankelijk van de gelegenheid gekleed worden met accessoires. Turbans zijn ook een goede keuze omdat ze als slaapkappen kunnen gebruikt worden.

Slaapmutsen

 • Het is belangrijk om je lichaamswarmte te behouden tijdens de haaruitval omdat 30 tot 50% van de lichaamswarmte van een persoon verloren gaat door het hoofd. Onze slaapmutsen zijn een zeer nuttige manier om je lichaamswarmte ‘s nachts te behouden en zijn tevens een comfortabele, praktische optie tijdens het ziekenhuis verblijf. Onze zaak Houvanhaar.com begon met de verkoop van pruiken, nachtmutsen, sjaals, petten en hoeden omdat onze dochter tijdens haar kankerbehandelingen ook volledig het haar verloor. Toen ze na enkele kuren uit de behandelingskamer voor kanker kwam, hadden de verpleegsters een chirurgische pet op haar hoofd gezet omdat ze kaal was en het voortdurend koud had. Ze was door haar kaalheid erg beschaamd en daarom hebben wij haar een mooie slaapmuts en sjaal geschonken. Dit was de aanzet, de start van onze zaak: de verkoop van pruiken, hoeden, sjaals, petten en nog veel meer, Maar vooral “met ons hart, uit medeleven voor elke kankerpatiënt, een beetje hoop en sterkte” zodat anderen “de schaamte die zij voelen, niet moeten verduren”.

Neem alstublieft een moment om ons uw feedback en een beoordeling toe te voegen hieronder.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tijdens mijn chemokuur verloor ik al mijn haar. Dit was het ergste wat mij ooit was overkomen omdat ik de kaalheid niet aan kon. Ik had altijd mooi, lang haar gehad maar dat was er nu niet meer. Toen mijn vader op bezoek kwam, had hij een sjaal en slaapmuts mee, wat voor mij een grote hulp was. De kaalheid bleef, dus was ik overtuigd om op zoek te gaan naar een geschikte pruik.

Sofie V.

Gisteren na mijn werk besteld, dezelfde avond werd het pakje nog op de post gedaan en vandaag heb ik alles in huis! De producten die geleverd worden, zijn ook merkelijk van hoogstaande kwaliteit, het is duidelijk dat service hier een topprioriteit is.

Snelle levering, goede producten
Joris V.