Top 10 meest gestelde vragen over chemo & haaruitval.
Fabeltjes VS Realiteit
1. Is er altijd haaruitval bij chemotherapie?
Nee. Chemotherapie maakt gebruik van een welbepaalde mix van kankermedicijnen. Afhankelijk van de soort kanker wordt bepaald welke mix je toegediend krijgt. Haaruitval begint ongeveer 14 tot 16 dagen na de eerste toediening. Bij sommige behandelingen of personen zet het haarverlies iets later in. Sommige medicijnen voor chemotherapie veroorzaken geen haaruitval, maar wel dunner wordend haar, wat vaak niet opgemerkt wordt door andere mensen. Raadpleeg je arts voor meer informatie, hij zal jou het best kunnen vertellen in welke mate jij je haar zal verliezen.
2. Waarom valt mijn haar eigenlijk uit door de chemo?
Haaruitval of alopecia is de meest gekende en meest zichtbare bijwerking van chemotherapie. Chemotherapie is eigenlijk een moeilijke term voor de behandeling van kanker met zogenaamde cytostatica. Kankercellen hebben de eigenschap om zich snel te verspreiden en te delen. En cytostatica zijn medicijnen die zich richten om deze snel delende cellen te vernietigen of de groei ervan te vertragen. Grootste probleem is dat cytostatica niet selectief werkt, dus hij doodt alle snel delende cellen onafhankelijk of ze nu goed of slecht zijn. Bijvoorbeeld de cellen die in onze haarzakjes voor de haargroei zorgen worden tijdelijk vernietigd / werking vertraagd. En veroorzaakt zo haaruitval na chemo.
3. Valt een pruik niet te veel op?
Neen. Pruiken met monofilament zijn vaak van hoge kwaliteit en zien er zeer natuurlijk uit omdat het net lijkt alsof het haar uit het hoofd groeit. Het haar is namelijk geknoopt op een zeer fijn stukje gaas ook wel lace genoemd. Kijk je dus tussen het haar op het hoofd dan kijk je ook door het dunne gaasje heen waardoor het lijkt alsof het haar uit het hoofd groeit.
Bij monofilament pruiken is de zij- en achterkant gemaakt van trensen. Een groot voordeel van monofilament pruiken is dat zij door het gaas kunnen “ademen”. Daardoor zal jeuk en andere irritaties worden voorkomen. Bovendien zal de pruik niet zo warm aanvoelen en ook eventueel transpireren tegengaan. Indien nodig kan je je pruik aanpassen aan het kapsel dat je ervoor had. Een paar haartjes die ingezet zijn aan de rand van de pruik zijn genoeg om de rand van de pruik weg te werken. Hierdoor oogt dit heel natuurlijk.
4. Valt enkel mijn hoofdhaar uit?
Afhankelijk van het soort chemo kan behalve je hoofdhaar ook de rest van je lichaamsbeharing uitvallen: het haar op je armen en benen, je wenkbrauwen, wimpers, okselhaar en schaamhaar. Maar toch verschilt het van persoon tot persoon.
5. Zal mijn haargroei hetzelfde zijn als voor de chemotherapie?
De “hergroei” van het haar gebeurt in fasen:
In het begin zijn je cellen nog onder invloed van de medicijnen en hierdoor heb je dunner haar en dunnere haargroei. Omdat er ook weinig/geen pigment aanwezig is krijg je dan wit haar of gedeeltelijk wit haar.
Soms groeit krullend haar terwijl uw haar eerst stijl was. Stijl haar terwijl uw haar eerst krullend was. Maar niets om je ongerust over te maken. Ook dit is tijdelijk. Na een tijdje krijg je weer je oude haargroei terug. De haarcellen hebben even tijd nodig om op adem te komen.
6. Klaar met mijn chemo. Wanneer kan ik nieuwe haargroei verwachten?
Zoals de meeste, is deze ook afhankelijk van het soort chemo. Sommige medicijnen verlaten het lichaam sneller dan de andere. Het kan dus even duren voor er nieuwe haargroei optreedt. Meestal zie je al aan het einde van een maand nieuwe haargroei. Je nieuw haar zal niet helemaal tegelijk groeien maar in het begin nog wat verspreid. Vanaf dan groeit het haar weer die beroemde centimeter per maand.
7. Hoe verzorg ik mijn haar tijdens mijn chemotherapie?
Tijdens een behandeling met chemo is het belangrijk om je haar met zachtheid te behandelen. Was het niet te vaak, niet te hard en gebruik altijd een middel dat de hoofdhuid goed schoonmaakt en verzorgt (vb. een zachte, milde shampoo). Gebruik je een haardroger, zet die dan op de laagste temperatuurstand. Pas op voor uitdroging door de zon, kleuringen of ontkleuringen. Ook krulspelden en harde borstels zijn verboden.
8. Wanneer mag ik mijn haar (opnieuw) kleuren?
Normaal gezien al na drie tot vier maanden kan het haar “opnieuw” gekleurd worden. Pas wel op dat u uw kapper verwittigd zodat hij met ammoniavrije producten op basis van olie werkt en hij zal best ook een beschermend product op je hoofdhuid smeren.
9. Zal ik zonder haar sneller koud hebben?
Mensen die een chemobehandeling ondergaan hebben, weten dat een kaal hoofd sneller afkoelt dan een hoofd met haar. Een pruik of mutsen en sjaals na chemo draag je niet alleen om je haarverlies te verbergen, maar ook gewoon om je hoofd aangenaam warm te houden. Vooral tijdens de nacht is er meer kans om koud te krijgen, zeker tijdens de herfst- en wintermaanden. Draag daarom een slaapmuts en u kiest best voor een model in een ademende stof zonder hinderlijke elastiekjes of harde decoraties. Chemo kan je hoofdhuid immers droog en gevoelig maken en de minste wrijving kan al onaangenaam gevoel / irritatie veroorzaken.
10. Moet ik mijn haar afscheren of verkorten als ik aan de chemo begin?
Dat zal niet meehelpen om het haar te behouden maar toch is het een wijze raad. Als u van plan bent om een pruik te dragen is dat beter en makkelijker. Denk er wel aan om het haar te laten knippen op hetzelfde moment als je een pruik wil kopen, zo kan je pruikenmaker dan nog de haarkleur, het model en de structuur van uw eigen haar zien. Ook zal een koelinghelm effectiever werken bij kort haar dan bij lang haar. Het wassen en verzorgen van kort haar of slechts een gedeelte met haaruitval is dan veel makkelijker. Kies je ervoor u haar te scheren, gebruik dan een elektrische trimmer of tondeuse, maar pas op voor mogelijke wonden. Als je niet zo handig bent met dergelijke apparatuur, vraag dit dan liever iemand die ervaring heeft of vraag het aan uw kapper.
Bonus: Hoe duurder mijn pruik, hoe beter de kwaliteit?
Prijs = Kwaliteit?
Ja en nee, “Ik heb elders goedkopere pruiken gevonden!” , “De pruiken uit Azië zijn goedkoper waarom zou ik dan meer hier uitgeven?” deze zijn vaak voorkomende ideeën bij mensen die een pruik willen aanschaffen. Wat velen vergeten, of gewoon als vervelend hebben ervaren is dat als u een product in het buitenland aanschaft boven €150,00, dan krijgt u achteraf nog een rekening gepresenteerd om uw douane en btw kosten te betalen, al dan niet met een boete voor het niet declareren van uw aankoop. Met pruiken is het oude gezegde helaas ook de waarheid: “Je krijgt waarvoor je betaalt”. Dat wil niet zeggen dat de duurste pruik het beste is, maar een goedkoper product wordt het gevoel van de pruik, de constructie van de pruik, de levensduur van de pruik en het comfort van de pruik al zeker in gevaar gebracht. Om een kwaliteit te behalen die we zouden overwegen te dragen, kunt u verwachten om minimaal tussen de € 650 – 850 voor een korte kwalitatieve pruik te betalen.
Tip: Voor meer informatie bekijk ons gerelateerd artikel “Ik heb elders goedkopere pruiken gevonden!“.
Add Comment